Den osynlige. Den ovalde.

Skribenten Carolin Dahlman skriver i en gästkrönika i bl.a. dagens Trelleborgs Allehanda om det hon kallar kommunal korruption.

Enligt krönikören kommer regeringens förslag om att höja gränsen för direktupphandling att leda till att vi ”bakom kommunhusets väggar” kommer att lockas att missbruka vår position för vi är ”ju trots allt människor”.

I krönikan kopplas ”felaktiga upphandlingar” ihop med korruption trots att krönikören med felaktiga upphandlingar sannolikt menar upphandlingar som den upphandlande myndigheten har fått göra om efter överprövning i domstol. Det har sällan med korruption att göra! För övrigt finns det regler även för direktupphandlingar.

Fast det är egentligen inte själva sakfrågan som stör mig i krönikan. Det är den bristande respekt mot oss offentliganställda som krönikören uttrycker.

Enligt Carolin Dahlman arbetar vi  kanske som utredare, kommundirektör eller inspektör. Flotta titlar, minsann. Pappersvändare som säkert gör en del nytta också mer än att flytta papper från en sida till en annan på skrivbordet.

Hon tycker att det kanske är att ta i att – som Kapten Haddock – kalla oss bovar, banditer och byråkrater, men bara kanske. Carolin Dahlman kallar oss tjänstemän de osynliga, de ovalda och ondgör sig över vår makt.

Vi kommunala tjänstemän är anställda av de valda. Antingen direkt, som vi förvaltningschefer som anställs av kommunstyrelsen, eller indirekt av andra chefer.

Den kommunala verksamheten är öppen för granskning. Den är öppen för alla även om medborgarna inte tycker det är roligt att granska kommunala dokument eller om lokaltidningsnedläggningar medför att redaktionerna försvinner.

Trelleborgs kommuns värdegrund är Öppenhet, Respekt och Ansvar. Vilken är din värdegrund, Carolin Dahlman?

Annonser

2 thoughts on “Den osynlige. Den ovalde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s