Vattnets betydelse för sjöfarten och allt annat

Trelleborg har idag stått värd för Skånsk Landskapsdag 2014 med temat vårda vatten och landskap för människa och hav. Dagens talare kom från riksdagen, statliga myndigheter och vår egen kommun.

Jag fick äran att hålla ett kort välkomstanförande, vilket får bli dagens blogginlägg eftersom det visar vad vatten betyder för oss.

Trelleborgs kommuns vision är att vara en framgångskommun med hög livskvalitet och en långsiktigt hållbar tillväxt. Vatten är en viktig beståndsdel i förverkligandet av vår vision.

Vatten i form av badvatten vid våra dryga tre mil långa kuster, vatten som bärare av fartyg och färjor, vatten som livsnödvändig dryck hämtat från egna grundvattenborror, vatten som ett viktigt inslag i landskapsmiljön, vatten för bevattning av grödorna som växer i den högklassiga åkermarken, till exempel druvorna till det vin som produceras i kommunen.

Vatten är viktigt för kropp och själ!

Det har under de senaste åren gjorts stora ansträngningar här i Trelleborg för att komma till rätta med övergödningen i havet. Tullstorpsåprojektet är ett exempel på hur man samtidigt som man renar vatten från närsalter skapar attraktiva miljöer för medborgare och besökare.

Trelleborgs Hamn AB, som är ett helägt kommunalt bolag, deltar i olika projekt tillsammans med nationella och internationella partners med dokumenterad kunskap i olika frågor rörande miljö och transport. Deltagandet i projekten, som till exempel CleanShip, befäster hamnens position som Östersjöns klimatsmartaste hamn.

I Trelleborgs kommuns egen organisation är det samhällsbyggnadsförvaltningens avdelning för hållbar utveckling som oförtrutet arbetar med frågor kring klimatförändringar, biologisk mångfald, övergödningen av Östersjön, förnyelsebar energi m.m.

Både hamnens och förvaltningens projekt genomförs ofta med delfinansiering från EU och statliga myndigheter, vilket bidrar till att de väcker stort intresse internationellt och nationellt och bidrar till att sätta Trelleborg på kartan även i detta avseende.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s