Biogas i Trelleborg

Under eftermiddagen har vi haft ett internt möte för att komma fram till hur Trelleborgs kommun strategiskt ska fortsätta arbeta med kommunens olika biogasprojekt.

I Jordberga i Trelleborgs kommun finns Sveriges största rötningsanläggning för biogas, SBI Jordberga.

På hemsidan beskriver man sin verksamhet så här: 

”SBI Jordberga är ett nära samarbete mellan SBI, E.ON, Skånska Biobränslebolaget (SB3) och Nordic Sugar. Samarbetet består i att SBI som majoritetsägare har projektlett, byggt och driver en produktionsanläggning för biogas, och ansvarar från råvara på anläggningen fram till uppgraderad biogas. Därefter distribueras biogasen via E.ON:s gasledning samt Swedegas stamnät till E.ON:s kunder, såsom Skånetrafikens bussar och publika tankställen.

Råvaran till biogasen är huvudsakligen lokalt producerad grönmassa i Jordberga med omnejd och SB3 ansvarar för att utveckla och leverera denna energiproduktion. Förutom biogas produceras här en högkvalitativ biogödsel, som går tillbaka till regionens lantbruk, och på så vis sluter det viktiga kretsloppet av näringsämnen.

Byggprojektet inleddes i mars 2013 och första driftsättningen gjordes i april 2014.”

Det finns numera en film om Jordbergaanläggningen.

I Trelleborgs kommuns regi bedrivs ett omfattande arbete på biogasområdet, bl.a. kombinerar vi strandrensning med biogastillverkning genom att röta tång och alger som samlas upp från våra stränder. Detta som ett led i arbetet med hållbar utveckling.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s