Dubai dag 3 – det finns alltid någon som har det sämre

Halvvägs genom veckan i Dubai kan jag konstatera att det inte blev bloggat igår. Glömde helt enkelt bort det.

Dubai är verkligen kontrasternas stad.

På de gigantiska varuhusen går eleganta damer omkring och shoppar med en porter i uniform i släptåg som kör deras shoppingpåsar på en liten vagn.

På de gigantiska byggarbetsplatserna sliter byggarbetare från framförallt Asien. De bussas till och från jobbet i särskilda bussar. Hur låga löner de än har här så är de ännu lägre i deras hemländer..

Bland stadens chaufförer har jag förstått att det finns en rangordning. Privatchaufförer, limousinechaufförer, privattaxichaufförer, flygtaxichaufförer och vanliga taxichaufförer.

De sistnämnda delar ofta en bil på två och förväntas hålla igång den dygnet runt sju dagar i veckan. De har ingen lön utan får leva på vad de kör in efter avdrag för bensinkostnader och kilometeravgift till taxibolaget.

Privattaxichauffören däremot köper sin bil med lånade pengar och sköter sig själv. Killen från Pakistan som jag pratade med igår körde en elegant Lexus. Han håller själv igång den runt 16 timmar per dygn. För han älskar ju att köra bil och vill egentligen köra Formel 1.

En annan chaufför – längst ner i hackordningen – kom hit från Etiopien för åtta år sedan. En smart ung gymnasieingenjör i chaufförsuniforn men med baseballkepsen på sned som sliter för att kunna behålla sin lilla lägenhet, trots ständiga pris- och hyreshöjningar.

– Jag är ändå ganska nöjd, sa han och pekade ut på en av de gigantiska byggarbetsplatserna.

20140414-115805.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s